Hidupan Liar Biasa di Kawasan Kediaman

Syorkan Artikel Artikel Komen Cetak ArtikelKongsi artikel ini di FacebookKongsi artikel ini di TwitterKongsi artikel ini di LinkedinKongsi artikel ini di RedditKongsi artikel ini di PinterestPengarang Pakar Sarahbeth Kluzinski
Bahagian Barat Tengah dan Timur Amerika Syarikat terkenal di seluruh negara untuk ladang, tanaman, kereta lumba dan bola sepaknya, tetapi rantau ini sebenarnya mempunyai lebih banyak lagi untuk ditawarkan. Dengan setiap musim, pemilik rumah menyaksikan perubahan hebat dalam flora dan fauna yang indah di persekitaran sekeliling mereka, satu ciri yang lazimnya diabaikan di bandar kita.

Musim luruh dan musim sejuk membawa warna dan salji baharu, dan haiwan yang dilitupi bulu. Kemudian musim bunga dan musim panas masuk, membawa keluar matahari dan haiwan berhibernasi dari sarang mereka. Haiwan di kawasan ini menarik dan menyeronokkan untuk dipelajari. Mari kita residensi wilayah bincangkan secara ringkas hidupan liar hutan yang paling biasa ditemui dalam kalangan komuniti kediaman, dan cara mereka hidup.

tupai

Tupai diiktiraf dalam kategori tikus bersaiz sederhana. Mereka adalah haiwan bertubuh langsing, dilitupi bulu tebal. Mereka mempunyai ekor lebat yang panjang, penglihatan yang hebat, dan kuku yang kuat untuk memanjat dan menggenggam makanan mereka. Mereka membuat rumah mereka di atas pokok tempat mereka bersarang anak mereka juga. Mereka biasanya memakan makanan yang kaya dengan protein dan lemak, seperti: kacang, biji, tunas pokok, serangga kecil, kon konifer, buah-buahan dan kulat. Mereka dilihat secara meluas di hutan dan hutan, serta, kawasan kediaman dan bandar.

Raccoon

Rakun ialah mamalia bersaiz sederhana yang sering dilihat di kawasan dengan pokok daun luruh bercampur. Mereka mempunyai jalur hitam pada ekornya yang panjang, dan badan mereka dilitupi bulu yang padat dan kasar. Bulu ini membolehkan mereka bertahan dalam keadaan cuaca yang teruk, dengan kekal sejuk pada musim panas dan hangat pada musim sejuk.

Satu ciri khas rakun berkongsi ialah tompok hitam seperti topeng di atas mata mereka, menjadikan mereka kelihatan seperti penyamun. Ini, bersama-sama dengan tingkah laku nakal mereka di kawasan perumahan, telah mencipta mereka nama samaran, “penyamun”. Walaupun nakal, mereka sangat pintar dan mempunyai tangan yang tangkas yang membolehkan mudah mencengkam dan memanjat; dan mereka membuat sarang untuk rumah mereka di mana mereka membiak dan memberi makan kepada anak-anak mereka.

kancil

Rusa dilihat di seluruh kawasan luar bandar di negara ini. Mereka tinggal di hutan, hutan, padang rumput, dan taman alam semula jadi yang dilindungi. Terdapat spesies rusa yang berbeza, semuanya serupa dan tidak begitu serupa antara satu sama lain. Rusa membiak dan menghasilkan anak yang dipanggil anak rusa. Rusa betina adalah rusa dan jantan dipanggil bucks. Rusa jantan paling dicirikan oleh tanduknya yang panjang dan kuat.

Seekor rusa betina tidak mempunyai tanduk, dan kadangkala warna bulunya lebih cerah. Ini membolehkan mereka menggabungkan lebih baik dengan persekitaran semula jadi mereka dan menjauhkan diri daripada pemangsa. Rusa adalah sumber daging yang indah dan lazat untuk banyak keluarga di Amerika Utara dan di seluruh dunia.

Pemeliharaan Hidupan Liar

Hidupan liar di negara kita sememangnya merupakan aset yang indah, tetapi sering diabaikan. Haiwan di dalam hutan dan kawasan hutan harus terus dilindungi dengan menghormati habitat mereka dan tidak terlalu menggunakan sumber mereka. Terdapat keadaan apabila hidupan liar mungkin hilang arah, atau terpaksa masuk ke kawasan bandar dan kediaman. Dalam kes ini, adalah penting untuk menghubungi pakar penyingkiran hidupan liar untuk mengeluarkan dan menempatkan semula haiwan liar dari harta anda dengan selamat dan berperikemanusiaan.